Nowotwór a dieta.

Free-Photos / Pixabay

Aby skutecznie walczyć z chorobą nowotworową, należy stosować odpowiednią dietę i wspomagać organizm. Powszechnie w świadomości wciąż funkcjonują mity dotyczące właściwego żywienia w okresie leczenia i powrotu do zdrowia. Leczenie chemią i radioterapią są niezwykle obciążające dla organizmu, który może potrzebować po okresie terapii i rekonwalescencji wsparcia żywieniowego.

 

Jednym ze szczególnie popularnych i groźnych mitów jest ten dotyczący szkodliwości białka. Zwolennicy tego poglądu argumentują, że proteiny karmią nowotwór zatem należy ograniczyć ich spożycie. Nie jest to prawdą, komórki nowotworowe również wykorzystują białko ale nie oznacza to że należy z niego zrezygnować. Osłabiony organizm może mieć problem z przejściem przez cały schemat zaplanowanego leczenie. Podobnie wygląda rzecz jeśli chodzi o cukier.

 

Niektórzy twierdzą że należy ograniczyć spożywanie cukru, tymczasem cukry zarówno proste takie jak glukoza i złożone na przykład skrobia dostarczają energii niezbędnej do wszystkich przemian komórkowych, zbilansowana dieta zawierająca odpowiednie proporcje białek i węglowodanów oraz zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych może być trudna do zachowania podczas leczenia onkologicznego. Z pomocą przychodzi Nutridrink specjalistyczny preparat do żywienia medycznego który dostarcza białko i energię do organizmu, może to być uzupełnienie codziennej diety.