Nie każdy z nas jest urodzonym kucharzem. Dla wielu skomplikowane jest wykonanie w teorii najprostszych potraw, nie wspominając o kuchennych eksperymentach. Dla takich osób z pomocą może przyjść dobry blog kulinarny.
Zalety blogów kulinarnych – Iwona Staroszczyk
Zalet „internetowych książek kucharskich” jest wiele. Przede wszystkim jest ich wiele i są bardzo łatwo dostępne, dzięki czemu interesujący nas przepis znajdziemy w kilka chwil. W przypadku korzystania z tradycyjnych książek kucharskich musielibyśmy miejsce na sporą biblioteczkę, znacznie wydłużyłby się też czas poszukiwań. Mnogość blogów ma dodatkowo ta zaletę, że każdy może znaleźć osobę, której sposób pisania nam odpowiada, trafia do nas, ułatwia nam pracę. Dodatkowo przepisy opatrzone są wieloma wskazówkami, których na trudno szukać w tradycyjnych książkach kucharskich, blogerzy podają dodatkowe warianty danej potrawy, tak, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie, poza tym możliwe jest skomentowanie przepisu, zadanie dodatkowego pytania, uzyskanie rady u źródła. Poza interakcjami bloger-czytelnik ważne są też zdjęcia lub filmy, które pokazują jak wykonać danie krok po kroku. Dla wielu osób są one kluczowym elementem w osiągnięciu kulinarnego sukcesu.