Orzechy włoskie to jedna z bardziej zdrowych przekąsek. Bez zbędnych wyrzutów sumienia można je podjadać pomiędzy posiłkami, nawet mimo tego, że zawierają sporo kalorii. Fakt, orzechy włoskie są kaloryczne, lecz dzięki temu dodają organizmowi energii. Nie są to tak zwane puste kalorie jak w przypadku pączków czy dań typu fast-food. Jakie są najważniejsze właściwości orzecha włoskiego. O jednej z jego zalet już zostało wspomniane. Chodzi mianowicie o duży zastrzyk energii. Poza tym warto wspomnieć bogaty skład – duża jego część to zdrowe kwasy tłuszczowe.
Ponadto, w orzechach włoskich znajdują się także drogocenne związki mineralny, jak również liczne witaminy wspomagające odporność organizmu. Orzechy włoskie nadają się do tego, aby jeść je codziennie. Uważać powinny jednak osoby z poważnymi dysfunkcjami wątroby, gdyż w takich przypadkach nawet dobre tłuszcze zawarte w orzechach włoskich mogą okazać się problematyczne. Na blogach kulinarnych oraz w kolorowych czasopismach bez problemu można znaleźć liczne przepisy na smaczne i pożwne dania przygotowywane z wykorzystaniem orzechów włoskich.