Pokrzywa – sposób na zdrowie

AllNikArt / Pixabay

Pokrzywa to roślina wykorzystywana w ziołolecznictwie od bardzo dawna. Widza na temat jej niesamowitych właściwości jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Aktualnie wykorzystuje się ją zarówno do sporządzania herbaty, jak i do różnego rodzaju dań wytrawnych. Jak sprawić, żeby spożywanie pokrzywy było przyjemne oraz dlaczego warto ją jeść?

Pokrzywa – jak ją wykorzystać w kuchni?

Pokrzywę można wykorzystać zarówno do koktajli jak i do dań wytrawnych. Oto przykładowe przepisy:

Koktajl owocowy z pokrzywą

-banan

-garść pokrzywy

-150 ml jogurtu naturalnego

Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie blenderem.

Makaron z pokrzywą z suszonymi pomidorami

-100 g makaronu

-200 g pokrzywy

-ząbek czosnku

-kilka suszonych pomidorów

-jogurt naturalny

Podsmaż czosnek, dodaj suszone pomidory i pokrzywę. Następnie duś kilka minut. Zalej jogurtem naturalnym oraz dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Tak przyrządzona pokrzywa z pewnością będzie przepyszna dla każdego.

Właściwości pokrzywy

Pokrzywa to roślina niesamowicie bogata w witaminy, a także makro- i mikroelementy. Jest zalecana na wiele niedoborów pierwiastków w organizmie (na przykład magnezu). Poleca się ją kobietom w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią, kiedy zapotrzebowanie na witaminy jest znacznie większe. Ponadto wspomaga wydalanie nadmiaru wody z organizmu.

Ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze, pokrzywę można wykorzystywać w celu oczyszczania twarzy. Jest to bardzo pomocne podczas zwalczania trądziku. Ponadto sprawi, że cera będzie odżywiona i pełna blasku.

Pokrzywa to idealna alternatywa dla leków wspomagających układ trawienny. Ta roślina zwalcza zaparcia i biegunkę, pomaga podczas uciążliwej kolki oraz łagodzi ból żołądka.

Wśród wielu zalet jakimi cechuje się pokrzywa działanie lecznicze nie ma sobie równych. Można z jej pomocą wyleczyć wiele dolegliwości. Przyda się szczególnie podczas problemów z żołądkiem. Poza tym można ją wykorzystać w kuchni do przyrządzania pysznych dań, zarówno na słodko, jak i na słono.