Truskawki to jedne z najbardziej popularnych polskich owoców, które latem królują na naszych stołach. Są idealne do słodkich deserów, ciast i lodów, wspaniale komponują się w daniach obiadowych, można z nich przyrządzać wykwintne przystawki i wspaniałe sałatki. To także wyjątkowo zdrowe owoce, które z pewnością warto uwzględnić w swojej diecie!
Truskawki – wpływ na zdrowie
Truskawki zawierają bardzo dużą ilość witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Witamina C poprawia odporność, wpływa na stan układu pokarmowego oraz kondycję skóry. Duża ilość błonnika zawartego w truskawkach poprawia pracę jelit i zapobiega powstawaniu chorób żołądka. Truskawki to także doskonałe źródło flawonoidów, które wykazują działanie antynowotworowe oraz chronią układ krwionośny przed odkładaniem się cholesterolu. Te niepozorne owoce zawierają dużą ilość kwasu foliowego niezbędnego w prawidłowym rozwoju płodu, przez co polecane są kobietom w pierwszych miesiącach ciąży. Truskawki są również niskokaloryczne. 100g tych owoców zawiera zaledwie 32kcal, przez co mogą je spożywać osoby dbające o linię.
Jak podawać truskawki?
Bez wątpienia słodki smak truskawek sprawia, że chętnie spożywamy je bez żadnych dodatków. Owoce te świetnie nadają się do niemal wszystkich deserów. Doskonale pasują do kruchych ciast, słodkiej bezy, lekkiego biszkoptu, lodów i bitej śmietany. Możemy je pokrywać czekoladą lub wykorzystać do przygotowania pysznych owocowych babeczek na kruchym spodzie. Truskawki sprawdzą się do przygotowania pysznych i zdrowych obiadów dla małych niejadków. Makaron ryżowy z truskawkami, knedle lub pierogi są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe i pożywne. Świeże lub mrożone truskawki świetnie nadają się do przygotowywania sycących koktajlów oraz musów. Jeśli chcemy zatrzymać na dłużej smak polskiego lata, z truskawek możemy przygotować wspaniałe dżemy na zimę, kompoty z kawałkami owoców oraz musy, które idealne będą pasować do zimowych ciast, lodów i naleśników.