Endorfiny hormony szczęścia.

JillWellington / Pixabay

Endorfinom przypisuje się główną rolę nie tylko związaną z uczuciem szczęścia, ale także złagodzenie bólu. Okazało się, że działa ona podobnie jak morfina wprowadzając nas w stan błogości.

 

Ta wewnętrzna morfina to nasz naturalny, legalny narkotyk, który reguluje także czynność hormonalną i oddechową organizmu, wpływa na jego temperaturę, odporność oraz pobudzenie łaknienia. Elementem ich działania są receptory w mózgu, które uważane są za ośrodki odczuwania przyjemności. Poza tym, znajdują się też w gruczołach wydzielniczych żołądka i jelit oraz zwojach splotów nerwowych, wydzielanie endorfin jest pobudzone poprzez stres, wysiłek fizyczny oraz jedzenie. Wydzielanie endorfin jest niekontrolowane, jedzenie dla przyjemności szczególnie pokarmów słodkich. W związku z tym, istnieje przekonanie, że wywołują one uzależnienie, ponieważ wzrostowi stężenia towarzyszy pragnienie powtórzenia bodźca który pobudził ich do wydzielania. Najbardziej znanym produktem jest czekolada, szybko rośnie poziom endorfin po zjedzeniu czekolady, co wpływa na uczucie zadowolenia. Ponadto czekolada bogata jest fenole antyoksydanty które wpływają na dobry nastrój. Uwalnia też serotoninę, co likwiduje uczucie zmęczenia i może działać odurzająco. Zamiast czekolady można spożywać truskawki, winogrona pomarańcze i inne cytrusy, są one bogate w witaminę C i również wspomagają wytwarzanie endorfin.